![](/media/lib/168/n-amadyna-1b62f16cc358c90df3370eb486f388bf.jpg)
Porażka w okresie dorastania = problemy z samicami w dorosłości
31 lipca 2013, 13:25Samcom amadyny zebrowatej (Taeniopygia guttata), którym w okresie dorastania nie udaje się nawiązać relacji z samicami, gorzej wiedzie się podczas uwodzenia partnerek w dorosłym życiu. Zespół dr Mylene Mariette z Uniwersytetu w Saint-Étienne odkrył, że związki tworzone w młodym wieku mogą mieć większe znaczenie niż atrakcyjność determinowana przez wczesne warunki środowiskowe.
![](/media/lib/105/n-iss-732e6eb8f28b8feb0db95aaf6567aef7.jpg)
Międzynarodowa Stacja Kosmiczna z najzimniejszym miejscem we wszechświecie
4 lutego 2014, 10:32NASA planuje uruchomienie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej laboratorium, w którym będzie panowała najniższa temperatura w znanym wszechświecie. Będzie w nim zimniej niż w przestrzeni międzygalaktycznej, gdzie temperatura osiąga zaledwie 3 kelwiny
![](/media/lib/203/n-hamburger-z-ziemia-498a5e35a235c09817c0323c02635824.jpg)
Ziemiowaty burger z japońskiego muzeum nauki
19 sierpnia 2014, 11:24W muzeum nauki Orbi w Jokohamie sprzedaje się burgery z bułek wzorowanych na Ziemi.
![](/media/lib/134/n-lodowka-fa2230bd340fb6387603ef0265011cc5.jpg)
Chłodzenie przyszłości
13 kwietnia 2015, 11:57Na Louisiana State University powstał materiał, który może znacząco wpłynąć na rynek urządzeń klimatyzacyjnych i chłodniczych. Zespół kierowany przez profesora Shane'a Stadlera opracował technologię, dzięki której przyszłe generacje lodówek będą pracowały ciszej, zużyją mniej energii i będą bardziej przyjazne środowisku niż obecnie stosowane technologie wykorzystujące sprężony gaz
![](/media/lib/240/n-schemat-oddzialywan-2137cd46af107e4024a970d997569d1e.jpg)
Nowa metoda na alergie i choroby zapalne?
22 lutego 2016, 14:00Korzystne bakterie mikrobiomu jelitowego potrafią zwiększać produkcję limfocytów T regulatorowych (Treg), które odpowiadają za tłumienie zbyt nasilonej lub autoreaktywnej odpowiedzi autoimmunologicznej. Efekt ten jest znoszony przez obumierające (apoptyczne) komórki nabłonka.
![Smartfon](/media/lib/211/n-smartphone-5be36a7e0b367b4430e66cf6b4eeaa6b.jpg)
Kto rzadziej korzysta z Internetu, tego telefon bardziej rozprasza
26 stycznia 2017, 13:17Sama obecność telefonu komórkowego może niekorzystnie wpływać na wyniki poznawcze, zwłaszcza u osób, które rzadziej korzystają z Internetu.
![](/media/lib/281/n-amabrush-ze-stacja-do-ladowania-449344b30feacbb6f6768fb28754c582.jpg)
Sama zęby umyje...
12 lipca 2017, 15:13Amabrush to 1. na świecie autonomiczna szczoteczka do zębów, która na ich wymycie potrzebuje tylko 10 sekund. Użytkownik nie musi poruszać dłonią, wystarczą drgania wywołane przez silniczek.
![](/media/lib/198/n-laboratorium-0455475b47864a263589d2c7e8036cc1.jpg)
Nowa metoda separacji molekuł chiralnych w zależności od kierunku ich skręcenia przy użyciu nanostruktur magnetycznych
27 czerwca 2018, 09:36Międzynarodowy zespół naukowców, którego członkiem jest Profesor Lech Tomasz Baczewski z Instytutu Fizyki PAN w Warszawie, prowadził badania nad nową metodą separacji enancjomerów poprzez oddziaływania pomiędzy molekułami chiralnymi i cienką warstwą magnetyczna z anizotropią prostopadłą.
![](/media/lib/341/n-badanie-za-pomoca-afm-f5ef43d588ef8f21c4a671a0a0e976dd.jpg)
Wysokotłuszczowa dieta przekłada się na pogrubienie błony komórek śródbłonka
1 marca 2019, 15:12Lipoproteina niskiej gęstości (LDL), główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów, oraz utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. oxidised low density lipoproteins, oxLDL) powodują pogrubienie oraz podwyższone napięcie błony w komórkach śródbłonka. Zmiany poziomu LDL i oxLDL we krwi pod wpływem wysokotłuszczowej diety zaburzają integralność śródbłonka i zapoczątkowują procesy związane z miażdżycą.
![](/media/lib/342/n-watroba-45967ee7ae346d0ea39ca687c2e54544.jpg)
Diety wysokotłuszczowa i wysokotłuszczowa z dodatkiem fruktozy uszkadzają wątrobowe mitochondria
2 października 2019, 11:05Wysokie stężenia fruktozy w diecie hamują zdolność wątroby do metabolizowania tłuszczu. Efekt jest specyficzny dla fruktozy; równie wysokie poziomy glukozy poprawiają bowiem spalającą tłuszcz funkcję wątroby. Innymi słowy, naukowcy wykazali, że suplementacja diety wysokotłuszczowej fruktozą i glukozą wywiera rozbieżny (dywergencyjny) wpływ na działanie wątrobowych mitochondriów i utlenianie kwasów tłuszczowych.